Saturday, 3 September 2016

Jadilah the best 2%

Entri: 49
Teks: Mohd Azhar Awang

Mengikut lapuran KWSP tahun 2011....87% dari penyimpan di KWSP mempunyai kurang dari RM100K dalam akaun mereka dan 98% kurang dari RM300K dalam akaun mereka.

Kalau pun mereka yang terbaik dalam kategori 98% ni iaitu yang ada maksima RM300K...dengan inflasi katakan 4%, duit RM300K tu hanya bernilai RM150K selepas 18 tahun. Apa yang boleh dibuat dengan duit bernilai RM150K???
 
Percayalah anda akan sentiasa berdebar-debar dengan nilaian duit sebanyak tu di hari tua nanti tambahan pula mengikut statistik jangkahayat manusia adalah lebih panjang sekarang.
 
Anda nak tak bila dah tua dan tak bekerja nanti, anda dah lah tak kerja, belanja perubatan pun meningkat sebab berbagai penyakit dah mula menyerang dan lebih parah lagi simpanan anda tak cukup untuk menyara kehidupan persaraan anda?????
 
Nak harapkan anak-anak?? Dengan keperitan hidup sekarang, mereka pun mungkin bertambah perit merencana kehidupan mereka sendiri. Jika mereka dapat membantu kita, ianya adalah hanya satu bonus.
 
Apa pilihan yang kita ada? Kita perlu bersedia sendiri dan sekurang-kurangnya menjadi the best 2% mengikut statistik tersebut iaitu mereka yang mempunyai RM300K ke atas.
 
So, nak jadi the best 2%? Tak susah pun sebenarnya. Saya boleh memberikan konsultansi percuma kepada anda.

No comments:

Post a Comment